Autor: Alessandro Boffa
Titlu: Esti un animal, Viskovitz
Editura: Polirom, colectia BIBLIOTECA POLIROM, Iasi, 2006; 224 pagini, 19.50 RON
Titlu original: Sei una bestia, Viskovitz (1998)
Nota data de mine: * * * * (din 5)
Viskovitz nu e de fapt un animal, ci, pe rand, vreo 20 de animale (scorpion, elan, melc, mascul de calugarita, cintezoi, rechin, porc si asa mai departe). Aproape de fiecare data mascul, Viskovitz e eroul unei serii de fabule amuzante, inteligente, care combina cunoasterea biologiei cu ironia fina si iluminarile filozofice asupra conditiei omului si a altor animale. Viskovitz e mereu indragostit de Liuba, frumoasa a frumoaselor si obiect al dorintelor de obicei nesatisfacute.
Biologii spun ca orice animal este condus de cinci resorturi de baza: hranirea, frica, lupta, fuga si reproducerea. In cazul lui Viskovitz, reproducerea este cea care le subordoneaza pe celelalte, iar esecurile sale in a-si transmite mai departe genele sunt cel mai adesea extrem de distractive (cel putin pentru cineva care nu e barbat). E extrem de placut sa citesti si carti in care masculii sunt luati peste picior ( desi nici draga de Liuba nu e iertata tot timpul). Spre exemplu:
” – Cum era tata? am intrebat-o pe mama.
– Crocant, putin sarat si plin de fibre.
– Inainte de a-l manca, vreau sa spun…
– Era un specimen nesigur, nelinistit si nevrotic, cam la fel ca voi toti, masculii, Visko. ” (pag. 32)
Bineinteles, mama lui Viskovitz este aici calugarita, iar cartea e lectura perfecta pentru orice barbat, mai ales la implinirea a 30, 40 sau 50 de ani, cand poate savura pe indelete nesiguranta si nelinistea conditiei sale. Dintre efectele cartii asupra masculior studiati cele mai frecvente sunt usoara depresie si nevoia de a fi bagati in seama si pretuiti de femeile dragi din viata lor.
Alte pareri despre carte:
Eu, pîrşul. Visez ca n-am fost deloc deprimat cînd am citit această carte, la împlinirea vîrstei de 30 de ani; ca sînt independent şi preţuit pentru asta, plin de avînt şi surîzător. Rîd, deasupra acestor animăluţe stupide şi instinctele lor. În definitiv, viaţa mea nu se învirte în jurul unor meschide tendiţe sexuale: ma îmbrac cu dichis, înving la servici probleme importante ale societăţii, care mă apreciază.
Pînă să mă trezesc însă, m-am apucat să recitesc cartea, just to make sure…