Autor: Jack McDevitt
Titlu: Exploratorul
Editura: Nemira, colectia Nautilus SF, Bucuresti, 2008; 544 pagini; 30 RON
Titlul original: Seeker (2005)
Nota data de mine: * * * (din 5)
Exploratorul a castigat in 2006 premiul SESF si in 2007 Premiul Nebula. E a treia carte din seria Alex Benedict – e precedata de A Talent for War (1989) si Polaris (2004) si urmata de The Devil’s Eye (2008). Nu stiu de ce cei de la Nemira au inceput seria cu ea sau daca le vor publica pe celelalte.
Intamplarile din carte au loc cam la 10.000 de ani in viitor. Alex Benedict si singura angajata a firmei lui sunt arheologi, cauta si vand obiecte antice de prin portiunea de galaxie colonizata de oameni. Istoria colonizarilor e lunga (incepuse pe la sfarsitul anilor 2700) si istoria vremurilor de demult e plina de gauri. Cei doi arheologi sunt rugati sa evalueze o cana de ceramica despre care afla ca dateaza de pe vremea primelor incercari de colonizare. Nava de pe care provenea cana e Exploratorul, una din cele doua nave care transportasera cateva mii de colonisti spre o planeta necunoscuta careia i s-a spus Margolia. Colonistii decisesera sa se exileze datorita guvernamantului teocratic si destul de tiranic de pe Pamant si nu spusesera nimanui unde plecau. Nu se mai auzise nimic de ei pana la descoperirea canii de pe Exploratorul.
Urmeaza cautarea de dovezi despre unde e nava, unde e colonia pierduta si ce s-a intamplat cu amandoua. Oamenii isi imaginasera tot felul de scenarii legate de Margolia (o civilizatie avansata sau disparuta, ostila sau prietenoasa, care infiltrase sau nu coloniile oamenilor), poate si datorita faptului ca galaxia era cam goala: singura specie extraterestra intalnita era una telepatica, urata la infatisare si vag ostila.
Nu cred ca e cazul sa spun cum se termina cartea, desi asta e una din putinele chestii interesante. Dar am primit astazi un banc care se potriveste ca manusa moralei cartii (si celei a cartii cu care se poate face cel mai usor o paralela, Last and First Men):
„O explozie nucleara distruge toata populatia globului. Ramine doar o pereche de gorile.
– Ce mincam azi? intreaba masculul.
Femela intra-n pestera care le servea drept adapost fericita cu un mar in mina.
– Ah, nu! striga el, nici nu ma gindesc sa luam povestea de la inceput.”
Lumea in care traiesc personajele lui Jack McDevitt e foarte asemanatoare cu a noastra, exceptand calatoria hiperluminica si alte cateva noi tehnologii. Spatiul cosmic e, in continuare, foarte mare si destul de infricosator. Nu e genul de carte science-fiction care te da peste cap, atmosfera si problemele sunt familiare (chiar si actiunea e una politista si destul de clasica).
Ce nu mi-a placut la Exploratorul au fost personajele – poate ca e altceva daca citesti cartile in ordine, dar aici sunt cam de carton, nu au personalitate. Jack McDevitt scrie, de altfel, destul de calm si plat chiar si cand se intampla lucruri spectaculoase. Intamplarile sunt pe alocuri previzibile (desi interesante). Per total as spune ca Exploratorul e cam la nivelul unui episod bunicel din Star Trek. Interesant, you boldy go, afli despre new life and new civilization care pana la urma, ca prin minune, nu te mananca, apoi bei linistit un ceai si pleci mai departe fara sa mai cercetezi.
Alte pareri:
Si o recenzie la Polaris, precedenta din serie:
Cititor SF – acolo se poate si vota pentru Premiile Cititor SF pe anul 2008.
Din pacate asta e stilul lui McDevitt, si in seria Alex Benedict, si in seria Academy (sau Priscilla Hutchinson cum ai spun unii). Inca nu am citit romanele mai vechi ale lui McDevitt, alea standalone si cu titluri mai filozofoase, insa in privinta seriilor eu mi-am pierdut speranta…
Multumim pentru link-uri.
Mda, intr-adevar Exploratorul lui McDevitt nu a facut furori prea mari printre cititorii romani si sunt de inteles motivele.
Saru`mina pentru anunt!;)
@aspoiu – Mda, nu e chiar grozav, cel putin nu in cartea asta. N-o sa ma dau peste cap sa caut altele scrise de el.
Cat despre link-uri: cu placere 🙂 Am votat in sondajul vostru, dar nu la toate categoriile. Fantasy&Horror nu prea citesc.
ups, mi-au luat-o altii inainte:)
@kyodnb – Oricum, gand la gand 😀
pai da, vazusi si eu ca tot pe acolo am batut:D. Incantat de cunostinta 😛
@kyodnb – Great minds sometimes do think alike 🙂
🙂 da da, desi eu nu sunt sigur una dintre cele mai stralucite minti:)
interesant: cam in aceeasi perioada citeam si eu Seeker. dupa ce l-am terminat, m-am pregatit sa-l uit rapid…
@gingav – Nu-i nici prea proasta nici buna – nimic memorabil, cum zici tu.
Am citit și eu cartea de curând și am fost cam dezamăgit.
Mai ales sfârșitul e tras rău de tot de păr.
Eu nu i-aș da decât vreo 2 stele, 3 cu foarte multă indulgență.
Sunt cam contrariat de faptul că a luat premii… chiar așa de proastă să fi fost competiția?!
@gxg – da, de acord cu tine, multe dintre premiile astea se dau dupa parerea mea pe motive politice.