A circulat mai demult o „leapsa cu biblioteci”. Eu inca n-aveam blog pe-atunci, dar profit acum de faptul ca am facut un pic de ordine ca sa prezint bibliotecile mele. Sunt trei la numar, maximul pe care l-am putut inghesui intr-o garsoniera pentru ca sa mai incapa si doi oameni in ea (consideratiile privind spatiul ocupat de carti si modul optim de stivuire al acestora sunt o tema recurenta de discutie intre mine si scumpul colocatar – si dau oarecum tonul descrierii ce urmeaza).
Numarul 1:
Design: n-are (rama+ 7 rafturi, scandura). Continut: multe carti in format mic (Biblioteca Polirom, Cartea de pe noptiera, cate ceva de la Leda, Nemira); raftul de SF-uri – cateva au migrat pe rafturile de jos; cateva carti de autori romani; carti mai vechi (Univers, Romanul de dragoste, BPT); pe ultimul raft sunt carti ingineresti, de sah si de fotografie.
Cartile sunt puse pe un rand si completez cel de-al doilea rand pe masura ce mai cumpar carti. Deocamdata cele doua rafturi de jos sunt pline-pline, pe restul mai e ceva loc.
Dintre preferatii mei aici sunt Hasek, Philip Roth, Saul Bellow, Henry James, Graham Greene, Salman Rushie, Saramago, Canetti, W. Somerset Maugham, Ishiguro.
In poza se insinueaza gratios si ficusul, mandria casei – e mai inalt decat mine si avem cam aceeasi varsta.
Numarul 2:
Design: n-are (rama+10 rafturi, scandura vopsita in alb; corpul e suspendat). Continut: in mijloc carti format mai mare – albume, dictionare, atlase, benzi desenate, cateva reviste). In rest, carti pe doua randuri (Biblioteca Polirom, Humanitas – format mai mare, Art, Nemira, Leda, Curtea Veche, Trei, in spate exista si cateva de la Rao).
Pe-aici se gasesc Margaret Atwood, Vonnegut, Bulgakov, Romain Gary, Julian Barnes si multi sud-americani.
Numarul 3:
Design: n-are (rama+7 rafturi, scandura). Continut: sus de tot sunt cateva carti de invatat limbi straine si cateva dictionare. Apoi raftul de literatura in engleza (multi clasici, cativa contemporani). Apoi doua rafturi de literatura in franceza (mai mult contemporani, plus cateva manuale de istoria literaturii franceze). Mai jos – doua rafturi de carti de socio-umane (politologie, sociologie, antropologie, ceva filosofie, istorie, eseistica) + Le Petit Larousse, cinstea noastra si mandria. Pe ultimul raft – o colectie mica de reviste (New Scientist si La Recherche; am strans si numerele din Dilemateca si National Geographic, dar sunt dosite; colectia Lire am donat-o) si colectia Cotidianul + cateva carti de la Polirom pe care le-am exilat.
Cartile sunt puse pe doua randuri si acum completez la randul al treilea. Sunt inghesuite bine – aproape toate cele din Cotidianul sunt in spatiul ala mic de jos, de exemplu.
Asta-i biblioteca cea mai „a mea” din cele trei – cu Henry James (din nou), Mark Twain, Paul Auster si tot felul de francezi mai mult sau mai putin faimosi.
In total sunt in jur de 1000 de carti, cumparate mai ales in ultimii 4-5 ani. Criteriile de organizare au fost, in ordinea importantei: tematica; limba in care sunt scrise cartile; editura; colectia; daca am citit deja cartea (daca da – pe randul din spate; daca nu – in fata). E o biblioteca consultata des, acum arata ordonat pentru ca statea cuminte la pozat.
Cartile copilariei le-am lasat acasa (am pastrat Habarnam, doctorul Aumadoare si alte cateva). Am mai ales autori contemporani; clasicii, autorii romani, poezia, albumele de arta, critica si istoria literara si inca multe altele sunt la parintii mei si la cei ai printului consort si le imprumutam de la ei. Am inceput sa lucrez si la un inventar (am gasit un programel de management al colectiilor destul de fain – Tellico).
Din poze nu cred ca pare nu stiu ce colectie (fotograf prost + poate ca nu e cine stie ce colectie; e mai degraba un puiet deocamdata), dar sunt cartile pe care mi le-am dorit cel mai mult si-mi place sa le am in jurul meu. Prima carte din biblioteca mea a fost Conjuratia imbecililor de John Kennedy Toole (Nemira, 1995) – am facut economii serioase ca sa mi-o iau – iar cea mai recenta achizitie e Baietii si alte povestiri de Mario Vargas Llosa (Humanitas, 2009).
Superb! te astept cu drag si pe blogul meu sa-ti faci cunoscuta biblioteca!
Toate cele bune!
http://bibliotecata.blogspot.com/
Foarte frumos site-ul tau!
Multumesc, Adina! Nu a prins foarte bine aceasta idee, dar eu am incredere in el sa creasca incet, dar sigur! Mi-ai bucurat sufletul cu aceste poze!
hehehe! ian rankin in original!
pacat de „it”… si ala merita avut in original.
(ce-s cele patru cartoaie din primul corp, raftul trei de sus, in dreapta?)
Rankin e de la un anticariat – ieftin, bun 🙂
„It” l-am luat de la un targ, era la mega-reducere: am dat 5 lei pe ambele volume, pentru ca statusera in soare intr-o vitrina si sunt un pic decolorate copertile.
Cele patru caramizi sunt volumele 1-4 din Antologiile Gardner Dozois, de la Nemira.
„volumele 1-4 din Antologiile Gardner Dozois”
daaa… mi s-ar scurge ochii dupa ele daca n-as mai avea doua jumatati de rafturi de citit. niste trufandale, pentru mine. si inca – toate textele trase de pe net, de la adresele furnizate de tine. d:
the dark tower ar face frumos acolo (:
Si eu dau jos de pe net intr-o veselie 🙂
O sa caut The Dark Tower.
ce tare esti, adina! 1000 de carti e enorm! avand in vedere ca toate sunt noi, achizitionate in ultima vreme, dupa cum spui si tu si dupa cum se vede; bibliotecile arata foarte bine; cand imi gasesc incarcatorul de baterie pentru camera promit ca pun si eu o poza cu biblioteca mea, desi nu e nici pe departe atat de impresionanta:) Eu cred ca am mai putin de o mie de carti, desi cumpar de vreo douazeci de ani:) si tot nu le-am citit pe toate:(
Si eu credeam ca am mult mai putine, dar a facut consortul o numaratoare si cam 1000 sunt. Nici eu nu le-am citit pe toate; in studentie cumparam carti noi doar dupa ce le citeam pe cele deja cumparate, dar de cand am salar…
Carti mai vechi nu cumpar decat daca nu le au deja parintii in biblioteca – de-aia am putine 🙂
Astept poza cu biblioteca ta, is curioasa.
Wow, impresionant. 🙂
Eu nici macar n-am o biblioteca cum se cade acasa, doar doua rafturi si nici alea pline. Nu prea mi-am cumparat carti. Le-am imprumutat de pe la prieteni, de la biblioteci sau de la schimb de carti. Acum primesc un numar de carti pe luna si nici de la Cotidianul nu mai cumpar. Pentru ca nu le citesc cand le cumpar si desi primesc cartile pe care mi le doresc, pana luna urmatoare imi fac altele cu ochiul si nu le citesc. Am perioade in care imi doresc sa citesc carti pe care nu le am, pe care trebuia sa le citesc mai demult si nu ma duc sa le cumpar. Le cer cuiva care deja le are. 🙂
Eu le iau pe cele de la Cotidianul – nu musai pentru ca am chef de toate acum, dar ma gandesc ca in biblioteci nu o sa le gasesc mai incolo cand o sa vreau sa le citesc.
Eu de la prieteni nu prea imprumut carti – de la biblioteca da. Din pacate cartile nou-aparute in romaneste intra tarziu in biblioteci (si in Tm le primeste cam doar BCUT-ul, la care e peste mana sa te abonezi daca nu esti prof sau student).
Tu la care mergi? Eu mai sunt abonata acum doar la CCF si la aia Judeteana, dar aici n-am mai fost de vreun an.
Hei, tu esti din Timisoara? Io n-am stiut. 🙂
Alea de la Cotidianul si eu o sa le citesc mai greu, ca ma satur repede de o perioada si mi se face dor sa citesc ceva din trecut. De exemplu n-am mai citit nimic de dinainte de 1900 cam de cateva luni si mi-e tare dor. Drept pentru care ma apuc diseara de Mandrie si prejudecata. 🙂
Eu sunt abonata la biblioteca de la mine din zona, din Lipovei si e destul de dotata, cel putin cu ce cer eu… ma satisface. 😛
La BCUT e intr-adevar mai greu sa te infiltrezi daca nu esti student, da’ sincer la modul in care se imprumuta carti acolo… mai bine caut prin anticariate sau pe la magazinele online ca am sanse mai mari. 😀
Nu vreau sa par ignoranta, da’ nu te-am vazut pe la Schimb de carti, nu? Sunt multe persoane noi care vin si de multe ori nu le retin numele, fie ca nu si-l spun, fie ca nu ii prezinta nimeni. da’ daca n-ai venit, nu vii luna asta? 😀
Nais! Veri nais! 🙂
Da, timisoreanca sunt 🙂
„Mandrie si prejudecata” – fain asa! Mi-a placut mult. De fapt cam tot de Jane Austen. Doar „Northanger Abbey” e un pic mai ciudata.
Nici eu nu pot citi multe carti la rand din aceeasi epoca (sau multe carti de autori anglo-saxoni/francezi/whatever), imi place sa calatoresc printre ele.
La BCUT cel mai frustrant era ca nu-ti dadeau cartile cele mai noi – trebuia sa astepti cateva luni dupa ce apareau in catalogul lor. O aiureala. Si multe din cele vechi nu erau in catalogul electronic. Si tot asa 🙂
N-am fost la Schimb de carti. Ma gandeam sa vin, dar tot nu mi-au venit idei ce carti sa aduc cu mine. Poate-mi fac curaj luna asta.
@aspoiu – (bow)
Ce-i cu berbecul? 🙂
Pf? N-ai idei ce carti sa aduci? Ia uite ce biblioteci ai. Si cu ochii inchisi poti alege macar una. 😛
Uite, de exemplu, daca ai in biblioteca Mandrie si prejudecata, poti sa mi-o aduci mie, ca chiar daca o incep diseara, sigur-sigurat n-o termin pana saptamana viitoare si sper sa o primesc la schimb. Ma bazeze pe tine? 🙂
N-am gasit bou… 😀
@ aspoiu – De ce nu tantar? Sunt de sezon, am prins deja ieri unul in casa. Ti-am sters alea doua commenturi, stii tu care 🙂
@Tomata cu scufita – E complicat, ce-ar placea, pe ce sa le schimb, stuff, discutii 😀 Iti aduc „Mandrie si prejudecata” – asta daca nu sunt cumva plecata din oras cand e intalnirea. Dar te-anunt din timp daca e cazul. OK? 🙂
Schimbul e duminica viitoare, pe 5, din cate stiu eu. Sper sa nu fii plecata din oras. 🙂
Unde se tine si de la cat? In principiu sunt aici.
Hm… probabil in Funky (langa Carturestiul din Unirii), ca acolo s-a tinut de vreo cateva luni. E spatiu mare si deschis, incapem multi sa ne vedem si la fata. 🙂
OK 🙂 Ne vedem atunci acolo.
@Adina – Merci!
Cum suna exact leapsa asta :-\…. M-ai facut curios.. aproape este impsesionata 😛
@Sagy -Cred ca de aici a pornit leapsa – http://www.bookblog.ro/anunturi/leapsa-cu-biblioteci/
Cea mai impresionanta biblioteca cred ca e cea a lui hnu – http://uglybadbear.wordpress.com/2008/10/06/bookporn11/. Acolo sa vezi 🙂
@adinab- cartile nu-s in catalogul electronic pt ca nu vrea nimeni sa le citeasca. daca ceri o carte din fisierul vechi, i se pune eticheta, e drept ca trebuie asteptat un pic.
cititorii externi pot avea legitimatii la bcut.
@white noise – Da, stiu ca de-aia nu sunt trecute in catalogul electronic. Si ca depozitele sunt prea mici pentru cate carti au.
E destul de aiurea sa-ti faci legitimatie de cititor extern – cand eram studenta am intrebat (pentru cineva) si regulamentul era cum se pare ca e si acum:
Pot fi „cititori externi, cu taxă: cadrele didactice, studenţii şi cercetătorii de la universităţile private şi alţi specialişti (profesori, ingineri, jurişti, medici, economişti, politologi, teologi etc.) din Timişoara, din ţară sau din străinătate.” (luat de-aici: http://www.bcut.ro/index.php?menu=3&pag=33)
Daca esti prof de liceu pensionat deja e alta mancare de peshte – mi s-a spus ca nu prea se poate face legitimatie.
au si biblioteca noua, e loc destul. studenti care sa citeasca nu-s. dar exista studenti care nu stiu sa scrie.
eu am legitimatie de cititor extern de cativa ani, taxa anuala e de 3 lei, cat dau si studentii. aia de inscriere nu mai stiu cat a fost.
@white noise – Inseamna ca s-au mai schimbat totusi si in bine lucrurile. Eu a trebuit atunci sa imprumut pe legitimatia mea cartile pe care si le dorea omul acela.
Despre studenti: cand eram eu in facultate inca nu se facuse corpul nou si erau destul de pline salile de lectura din cel vechi. Intre timp stiu ca s-au mai schimbat lucrurile; am predat la vechea mea facultate si am plecat din cauza dezolarii totale – am avut studenti care nu stiau sa scrie (unii abia se iscaleau), multi altii care nu stiau sa scoata ideile dintr-un text, darmite sa le compare/explice (sa nu zic de chestiuni mai stiintifice, ei nu trecusera de nivelul gimnaziului). Si erau deja in ani mari, mai mare dragul…
super poze, acum pot si eu sa numar rafturile (stii tu despre ce vorbesc :)).
pentru cei ce nu o cunoasteti pe adina, va rog sa ma credeti ca de fiecare data cand o vad are dupa ea minim o carte proaspat cumparata. de obicei sunt 2 sau 3… asa ca nu ma mir de colectia ei impresionanta 🙂
felicitari si la mai mare… (biblioteca, desigur)!
@Ramo – Deci sunt 10? 🙂 Si n-am CHIAR tot timpul carti proaspete, mai sunt si zilele oribile de dinainte de salar 😉