* Citesc in numarul pe aprilie din „Dilemateca”, pagina 9: ca romanele SF&F se vand din ce in ce mai bine in Romania (Diverta spune ca vanzarile pe 2008 au fost cu 300% mai mari decat cele din 2007 – bravaaa!); ca dintre romanele SF&F cel mai bine se vand cele de la Nemira (mai ales Nautilusurile si – surpriza numarul 1 – seria Fundatia a lui Asimov; ca urmeaza apoi cartile de la Tritonic (de-aici se vand bine Neil Gaiman si Roger Zelazny) si Rao (cu vampirii lui Stephanie Meyer si cu romane fantasy).
Din cate stiu seria Fundatia nu s-a mai reeditat de un numar bun de ani. N-am vazut-o niciodata la Diverta (n-au sectiune de anticariat, din cate stiu). E un mister pentru mine cum reusesc totusi sa o vanda.
Surprize mai mari am avut la topul celor mai bune vanzari. Conform „Dilematecii” (si a datelor primite de la Diverta), in 2008 topul celor mai bune vanzari a aratat asa: locurile 1, 2 si 3 – „volumele trilogiei Dune de Frank Herbert (Editura Tritonic)”, locul 4 – Alchimistul. Secretul nemuritorului de Michael Scott (RAO), locul 5 – antologia The Year’s Best Science Fiction (Nemira, nu e precizat volumul).
Chestia cu „trilogia Dune” de la Tritonic e cea mai buna din articol… Presupun ca se refera la productiile nemuritoare ale lui Pinky and the Brain (aka Brian Herbert si Kevin J. Anderson), deci ca e doar o confuzie de prenume de autor. Dar tot m-am distrat.
Ultima fraza a articolasului pune capac: aflu ca „alaturi de scriitori de literatura SF deja consacrati – Gheorghe Sasarman, Sergiu Farcasan, Ion Hobana sau Ovid S. Crohmalniceanu -, anul trecut si-au atras public si scriitorii din generatiile mai noi: Dan Dobos, Marian Coman, Michael Haulica, Catalin Sandu sau Costi Gurgu”. Eu de-aici inteleg ca in 2008 s-au vandut bine nu doar cartile deja consacratilor, ci si cartile celor din generatiile mai noi. Si vin cu intrebarea: se gaseste de vanzare la Diverta vreo carte SF a unui consacrat? Dar vreuna a unuia nou? In Timisoara raspunsul e „nu”; presupun ca exista minuscula sansa ca la Bucuresti sa fie. Daca stiti de asa ceva dati-mi de stire, platesc gras 🙂
In rest numarul pe aprilie e interesant – multe recenzii, un dosar despre „Pif”, un interviu cu Will Self, cateva povesti de la targurile de carte de la Ierusalim, Leipzig si Paris.
* In week-end am tinut pumnii pentru nominalizatii romani de la Eurocon 2009 (au fost nominalizari la mai toate categoriile, a castigat Dan Dobos la categoria Encouragement Awards – excelent). O lista cu nominalizatii gasiti aici. Se pare ca la anul s-ar putea sa fie mai bine, SRSFF va face parte de facto din Societatea Europeana de SF (ESFS), se va vota, se va propune.
si mie mi-a placut de-am murit aia cu „seria Dune de la Tritonic”, iti dai seama 🙂
Da, au comis-o cu aia. Eu nu stiu de ce nu isi angajeaza un documentarist, in aproape fiecare numar le scapa chestii de-astea. Si-i pacat, altfel revista e faina.
SF si Coelho? Banuiam eu ceva despre calitatea clientilor de la Diverta.
Bre cred ca astia de la Dilemateca sunt nebuni! sau cel care a scris articolul era intr-o stare de euforie?! In afara de Dan Dobos care a republicat Abatia sub auspiciile editurii Millennium Press anul trecut +Liviu Radu cu Blocul Cis si Povestiri fantastice eu nu mai stiu nici un autor roman de sf sa fi fost publicat din cei mentionati mai sus,sau poate o sti el?
Ceva este gresit in ideile lui!
@andrei – Adica SF si Coelho = rau? Sau alaturarea (improbabila) a celor dou = rea?
@voicunike – Asta m-am intrebat si eu – era alcool sau era zapaceala? Chiar sunt curioasa daca Diverta le-a trimis aberatiile sau unele le-au inventat singuri (ultima fraza mi se pare a dilematecilor – dar mai stii?).
Poate ca or fi vandut cei de la Diverta din cartile publicate mai demult, de curand nu stiu nici eu sa fi iesit ceva de-al „celor tineri”. Dar eu n-am gasit niciodata la Diverta altceva decat Nautilusuri, Rao-uri si Tritonice. Dupa cartile scrise de romani trebuie sa ma plimb prin toate librariile si dughenele ca dupa sfantul Graal. „Waldemar” l-am gasit abia anul asta, la Sibiu 😀
Poate vii la tirgul din iunie,neaparat trebuie sa vii!carti si distractie garantata!
@voicunike – Poate ajung, n-am fost niciodata la targurile de la Bucuresti.
Cat de cruda e soarta unui roman fantasy romanesc?
Am 18 ani si tocmai am scris unul. Si ma refer la fantasy romanesc in adevaratul sens al cuvantului… adica inspirat din mitologie romaneasca si din mitologie dacica. Aveam 15 ani cand am inceput sa il scriu si simteam in mitologia romaneasca acea euforie a literaturii fantasy care ii da tot farmecul. Plus ca… din cate stiu eu nu prea s-a scris fantasy pe acest subiect. De ce nu, mitologia autohtona chiar nu merita?
Cititi mai multe despre romanul „Dava” pe blogul cartii: http://www.ralucadavid.wordpress.com
@ralucadavid – Vad pe blogul tau ca „Dava” va aparea in aprilie la Paralela 45. Ma bucur pentru tine, eu am sa caut cartea si am sa o citesc.
Din fragmentele pe care le-ai publicat deja mi se pare o carte interesanta 🙂
Iti doresc succes!
Mersi pt votul de incredere. Tinem legatura 🙂