Aceasta este ultima runda a concursului cu premii in carti din colectia Babel a editurii Nemira. Am incercat sa gasesc o intrebare interesanta si nu prea grea, sper ca mi-a reusit. Ca si la primele doua runde, castigatorul este primul care trimite un comment cu raspunsul corect.
Indicatii si conditii (comune celor trei probe):
1. vor fi trei intrebari, am incercat sa le concep astfel incat raspunsurile sa nu fie prea simplu de gasit pe net.
2. castigatorul fiecarei runde va fi cel care trimite primul un comentariu cu raspunsul corect.
3. vor exista trei castigatori diferiti – daca ati castigat prima runda sunteti descalificat de la urmatoarele, daca ati castigat a doua runda sunteti descalificat de la a a treia.
4. o sa am nevoie de adresele corecte de email ale celor care trimit raspunsuri, pentru a intra in contact cu castigatorii.
5. cele trei carti sunt trimise catre castigatori de Nemira, nu de mine. Eu voi fi doar intermediar intre cele doua parti (voi transmite editurii datele de contact ale celor trei castigatori).
6. pentru intrebari, contestatii si urari de bine puteti sa imi trimiteti mail aici: blog_de_carti(la)yahoo.com.
Intrebarea pentru runda 3:
Se da urmatoarea lista cu inventii:
a) un aparat (construit doar din hartie) pentru fabricarea unui numar limitat, dar mare, de poezii
b) un aparat care produce critica literara si care poate fi cuplat la un alt aparat, care produce opere literare, rezultand astfel un circuit inchis care ii scuteste pe oameni de ambele ocupatii (si chiar de cea a cititului)
c) o masina care tipareste, impatureste si chiar citeste o revista
d) un aparat capabil sa produca resoni – care sunt, bineinteles, constituentii atomului magiei.
e) (bonus) un automobil propulsat astfel: un rezervor umplut cu apa gazoasa, legat printr-o teava de un piston de fier (pistonul miscand-se datorita presiunii gazului si miscand rotile automobilului). Intregul mecanism este uns cu ajutorul siropului.
Intrebarea e: din ce opere de fictiune am luat aceste inventii? Castigator va fi cel care va trimite primul titlul (in romana acolo unde cartile s-au tradus/scris in romana; in engleza sau franceza acolo unde nu, limbi bizare nu citesc 🙂 ) al fiecarei opere de fictiune si numele autorului. Castigator va fi doar cel care gaseste TOATE cele cinci titluri.
Indicii: inventiile nu sunt doar din scrieri SF; punctul c) e cel mai greu de ghicit, asa ca va spun un indiciu suplimentar pentru el: Rusia; una dintre inventii contine descrierea sa (enigmistic, stiu).
Am incercat sa nu aleg chestii mult prea complicate, deci cred ca pentru cei care spera la un premiu viteza este esentiala. Succes 🙂
Indicii suplimentare:
a) 10 la puterea a 14-a (mettez en francais)
b) e vorba de o povestire scrisa de unul dintre cei cinci scriitori SF romani de dupa 1965 amintiti de Nicoale Manolescu in Istoria critica a literaturii romane – cinci secole de literatura.
c) doi rusi care-au scris impreuna; ideea cu masinaria e a unuia dintre ei; nu-i vorba de fratii Strugatki
d) atomul magiei se numeste thaum
e) (bonus) un model alternativ al automobilul avea un sistem de racire pe baza de inghetata cu fistic, care asigura si ungerea mecanismului.
se poate fara punctul c)? 😀 nu gasesc nici in ruptul capului
M-am gandit eu ca e cam greu punctul c) 🙂 Haide ca iti mai dau un indiciu: nu-i vorba de fratii Strugatki, ci de un cuplu literar poate la fel de faimos.
recunosc, ma gandisem la Strugatki dar aveam dubii, nu prea se potrivea cu ce au scris ei… i’ll keep searching
Oricum, daca ai gasit 4 din 5 stai bine, chapeau!
sper eu sa fie corecte cele 4, ca mi-au iesit ochii ca la melc, dar vreau sa gasesc si ultima
Vad ca am chinuit serios oamenii cu concursurile astea. Sper ca nu ma urati 😉
Din contra, mie imi plac provocarile intelectuale 😛 Daca e sa castig ceva, macar sa-mi pun mintea la contributie, nu sa dau voturi sau sa sa trimit link-uri la cat mai multi prieteni sau sa copii nu stiu ce raspuns, cum se practica. Felicitari pentru concurs!
Ah, un client fericit 🙂 Spor la scormonit :d
{comentariu editat de Adina}
@ Maria – ai nimerit la a), b), e), la d) nu sunt sigura ca aparea aparatul ala si in cartea aia, autorul si seria is bune 🙂 La c) mai trebuie lucrat. Indiciu nou: umoristi 🙂
PS – ti-am editat comentariul ca sa nu se inspire altii din el, ok?
ok, ms
@ Maria – am verificat la d), e ok ce-ai zis tu. E in doua carti din serie inventia, eu ma gandisem la cealalta.
a) Cent mille milliards de poemes – R. Queneau
b) Un capitol de istorie literara – S. Crohmalniceanu
c) The twelve chairs – Ilf & Petrov
d) Lords and Ladies – T. Pratchett
e) Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai – N. Nosov
Aproape perfect 🙂 la c) era „Atitudine dispretuitoare fata de stomac” de aceiasi doi (asta daca nu cumva apare tiparnita-impaturitoare-si-cititoare si in „12 scaune” si mi-a iesit complet din minte faza, o voi reciti pentru edificare), dar ai ajuns foarte aproape de raspunsul bun 🙂
Cartea e a ta, sa-mi spui pe care o vrei si am sa le scriu celor de la Nemira sa intre in contact cu tine si sa ti-o trimita.
Felicitari pentru efortul depus, sper ca te-ai amuzat macar un pic 🙂
Multumesc mult! 😀 Chiar m-am amuzat, m-am documentat, am citit fragmente intregi… mi-a placut! A fost un concurs interesant! As dori „Alchimia dorintei” de Tarun Tejpal. 🙂
@Maria – Ma bucur ca ti-a placut concursul 🙂 Am fost plecata aseara, le scriu acum celor de la Nemira ce carte iti doresti.
Mai e aici un concurs interesant – http://balinferi.wordpress.com/2009/05/01/ieri-azimaine/, eu cred ca am sa particip. Desi mai sunt vreo doua saptamani in care se pot trimite texte (e de compus!), probabil ca am sa ma lenevesc.
Am si eu o intrebare: cartea cand o primesc? Sau nu era vorba de nici o carte de fapt? Nu m-a contactat nimeni 😦
@Maria – Ba da, era vorba de o carte. Ar fi trebuit sa primesti mail de la Nemira. Le scriu acum sa-i intreb ce-i cu intarzierea.
a)Cent mille miliards de poemes-R. Queneau
b)Un capitol de istorie litera-S. Crohmalniceanu
c)Atitudine dispretuitoare fata de stomac-Ilf & Petrov
d)Lords and Ladies-T. Pratchett
e)Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai-N. Nosov
@Madalyna – da 🙂 dar premiul s-a dat 🙂