* Scriitoarea canadiana Alice Munro este cea de-a treia castigatoare a Man Booker International Prize. Castigatorii anteriori ai premiului sunt Ismail Kadaré (2005) si Chinua Achebe (2007). Pe lista scurta de anul acesta s-au mai aflat: Peter Carey (Australia), Arnošt Lustig (Cehia), V.S. Naipaul (Trinidad/India), Evan S. Connell (SUA), E.L. Doctorow (SUA), Joyce Carol Oates (SUA), Mahasweta Devi (India), Ngugi Wa Thiong’O (Kenya), Ludmila Uliţkaia (Rusia), Antonio Tabucchi (Italia), James Kelman (Marea Britanie), Mario Vargas Llosa (Peru), Dubravka Ugresic (Croaţia). Man Booker International Prize a fost creat in 2004 si e acordat din doi in doi ani.
Alice Munro s-a nascut in 1931 in Wingham, Ontario si a debutat in 1968 cu Dance of the Happy Shades, o colectie de povestiri. A scris mai ales proza scurta; din pacate nu stiu sa se fi tradus la noi vreo carte de-a ei. Eu am citit de ea doar Fugitives (l’Olivier, 2008/Runaway, McClelland and Stewart, 2004).
* O veste proasta pentru colectionarii de benzi desenate (deocamdata pentru cei americani, dar si restul ar putea sa ridice o spranceana): un barbat din SUA este judecat (si risca sa stea 15 ani in inchisoare) pentru ca in colectia sa de manga-uri ar exista desene obscene cu minori. Cazul a fost deschis dupa ce niste vamesi au deschis un pachet cu diverse albume manga ajunse din Japonia pe adresa individului. Procesul a fost deschis multumita adoptarii unui pachet de legi din 2003 numit Protect Act, care stabileste ca e infractiune sa ai benzi desenate, desene, sculpturi sau picturi care infatiseaza minori „engaging in sexually explicit conduct”, cu conditia ca acelor benzi desenate, desene, etc. sa le lipseasca „o veritabila valoare literara, artistica politica sau stiintifica” (orice asemanare cu turcii care il interzic pe Apolinnaire pentru ca-i obscen si lipsit de valoare literara e pur intamplatoare).
Dincolo de discutiile despre valoarea literara a benzilor desenate in general si a manga-urilor in particular, procesul asta mi-a amintit de o prevedere din viitorul Cod Penal romanesc (cel pe care Guvernul nostru vrea sa isi asume raspunderea), prin care toti internautii care acceseaza – din greseala sau intentionat – site-uri xenofobe sau care contin pornografisme cu minori (sau cei care tolereaza comentarii xenofobe pe blogurile lor, de exemplu) ar risca, si ei, puscaria.
* Am aflat de o carte faina aparuta recent la Humanitas – Alex Stefanescu, Cum te poti rata ca scriitor – cateva metode sigure si 250 de carti proaste. Am citit prefata cartii pe site-ul editurii – pare sa fie o lectura savuroasa. Si oarecum pe-aceeasi tema: in Franta a aparut „le Prix Bartleby du roman inachevé” – un premiu care ii recompenseaza pe scriitorii in devenire cu dreptul de a nu mai termina de scris un roman extrem de prost. Candidati – probabil cata frunza si iarba.
Ha! Gand la gand cu vestea despre Alice Munro 🙂
@to-morrow – Am vazut la tine si un link catre cateva povestiri de-ale ei, fain ca ai cautat, mie nu mi-a dat prin gand 🙂
foarte interesanta cartea lui a. stefanescu. ms:)
Salut, va invit sa sustineti un proiect cultural pentru copii. E vorba de un site de carti gratuite in format electronic, care se pot printa cu o imprimanta obisnuita si capsa cu un capsator de birou. Obtineti astfel o colectie intreaga de povesti frumoase. Textele si ilustratiile sunt puse la dispozitie de scriitori, traducatori si ilustratori care demonstreaza ca pot face si ceva din suflet, nu doar pentru bani. Va rugam sa ne vizitati siteul si sa ne sprijiniti descarcand povesti. Ne gasiti pe siteul http://www.povestealuijester.blogspot.com
@Jester – Multumesc pentru link. Imi plac povestile 🙂
[…] Prin mai va spuneam ca a aparut pe lume le Prix Bartleby du roman inachevé. Luni au fost anuntati castigatorii acestei […]