Autor: Mamadou Mahmoud N’Dongo
Titlu: Bridge Road
Editura: Le Serpent à Plumes, Paris, 2006; 167 pagini; de imprumut
Nota data de mine: * * * (din 5)
Mamadou Mahmoud N’Dongo s-a nascut in 1970 in Senegal, tara in care a trait pana la 6 ani. Acum este cetatean francez. E scriitor, fotograf, cineast, bedefil si pasionat de muzica. Bridge Road e primul sau roman – precedat de doua carti de proza scurta si urmat in 2008 de un alt roman, El Hadj.
Tema principala din Bridge Road este modul in care istoria si identitatea colectiva influenteaza identitatea individuala. Romanul a fost, in parte, inspirat de filmul Sud al lui Chantal Akerman si este la randul lui in curs de ecranizare. Cartea e o colectie de marturii care, impreuna, spun mai multe povesti: cea a lui Javier Monteria, fiul sinucigas al unui colonel din Chile supranumit El Carnicero (macelarul); cea a unui afro-american din oraselul Bridge Road, ucis de cativa albi; cea a unui fotograf care incerca sa inteleaga si sa fixeze imprejurarile in care populatia alba din Bridge Road ajunsese sa-si masacreze vecinii negri, intr-o noapte din 1928. Toate aceste povesti sunt legate prin cel care aduna marturiile – un politist care ancheta disparitia fotografului.
Bridge Road e compusa din transcrierea inregistrarilor clandestine ale anchetatorului – unele lungi si coerente, altele evazive sau nebunesti. Sensul acestora si lumea descrisa de toate luate impreuna nu sunt evidente decat inspre sfarsitul cartii. Este deci o carte scrisa interesant – fiecare marturie exista intai in sine, uneori nu stii despre care dintre povesti e vorba, dar toate contribuie pana la urma la formarea unui univers coerent.
Cartea e foarte scurta, dar cere multa atentie. E reusita in masura in care prezinta, sub masca faptului divers, intamplari semnificative. Bridge Road este, pana la urma, un mic studiu literar despre formarea interpretarilor pe care le dau unui eveniment diversi actori – si a mentalitatilor si identitatilor create de evenimente mai mult sau mai putin traumatizante, interpretate de sine si de cei din jur. E o carte pe care as recomanda-o celor interesati de astfel de subiecte, dar nu stiu daca se va traduce vreodata la noi.
Lasă un răspuns