* Pentru timisoreni: Carturesti recruteaza librari voluntari pentru cele trei zile ale festivalului Plai.
* La francezi are loc ritualul literar anual cunoscut sub numele de rentrée. Zilele acestea vor aparea pe piata 659 de romane noi, iar librarii si criticii literari au inceput deja sa cearna graul de neghina. Printre cartile acestei toamne sta la loc de cinste eseul Mort de la littérature (Raymond Dumay). Aparut prima oara in 1950, textul (din care eu am gasit pe net doar un fragment) inventariaza dezastrele care urmau sa se abata negresit asupra literelor franceze. Distractiv e ca, desi sfarsitul nu a venit, temerile sunt cam aceleasi si astazi.
* In 7 septembrie va aparea in Mare Britanie romanul The Year of the Flood.
Atwood reviziteaza universul creat de ea in Oryx and Crake si insista, ca si in cazul cartii precedente, ca NU a scris un roman SF. Despre carte puteti citi aici, iar aici este o recenzie semnata Ursula K. Le Guin.
* Doua puncte de vedere divergente in problema literaturilor „de gen” (SF, fantasy, politiste, etc.):
– James Kelman, unul dintre scriitorii scotieni importanti ai momentului, este nemultumit de faptul ca Scotia pare sa fie patria scriitorilor de carti bune de citit in autobuz. La recent incheiatul Edinburgh International Book Festival el a declarat urmatoarele:
If the Nobel prize came from Scotland they would give it to a writer of fucking detective fiction or else some kind of child writer.
Comentarii despre scandaloasele lui afirmatii lui gasiti si aici.
– Lev Grossman, scriitor si critic literar american si redactor la revista TIME a scris un articol mult mai pasnic despre „placerea de a citi carti care nu te plictisesc” si despre de ce scriitori ca Neil Gaiman, Kelly Link sau Susanna Clarke ar putea sa fie in avangarda unui nou mod – cultivat, complex, inteligent, dar nu si elitist si ermetic – de-a scrie literatura „inalta”.
having read quite a few inspector rebus novels, I can honestly say „james kelman is an idiot”. 😀
having read just one inspector rebus novel, I can honestly say the same 🙂