Autor: George R. R. Martin
Titlu: Festinul ciorilor
Editura: Nemira, Nautilus SF, Bucuresti, 2009; 1352 pagini; 72.9 RON
Traducere: Silviu Genescu, Laura Bocancios
Titlul original: A Feast for Crows (2005)
Nota data de mine: *** si jumatate (din 5)
Dupa festinul care-a fost Iureșul săbiilor ma asteptam sa imi mai tempereze entuziasmul aceasta a patra carte din seria Cântec de gheață și foc. In primul rand pentru ca e vorba de o jumatate de carte. Din multitudinea de personaje ale seriei, GRRM a ales pentru acest volum doar cateva; cele mai importante (ca numar de pagini alocat) sunt Cersei, Jaime si Brienne; prezente mai putin sunt Sansa, Arya, Sam si un numar de personaje noi.
In centrul cartii sunt intamplarile care au loc la Debarcaderul Regelui (unde sunt prezenti o buna parte din timp atat Cersei cat si Jaime). Cersei e tot cea pe care o stim – dedicata carierei fiului sau mai mic, caruia ii serveste drept regenta, dar si tematoare, urzind in continuare planuri care risca sa i se intoarca impotriva. Dorinta ei de-a ramane la putere si de a ii inlatura pe toti cei care ar putea sa ii ameninte pozitia cere insa compromisuri si sacrificii (ale umanitatii ei, mai ales) tot mai mari.
In afara de evolutia intrigilor lui Cersei actiunea cartii nu e deosebit de palpitanta: Jaime continua sa ispaseasca pacatele lui din primele volume ale seriei, Brienne umbla hai-hui cautandu-le pe Sansa si pe Arya, acestea doua se acomodeaza cu noile lor conditii de trai, Sam calatoreste cu vaporul, pe Insulele de Fier este ales un nou conducator si Dorne nu se intampla mai nimic.
Nu stiu daca decizia de-a publica aceasta jumatate de carte le-a apartinut editorilor lui GRRM sau autorului insusi; sunt convinsa ca au facut cu totii un profit frumos, dar pentru confortul cititorilor poate ca ar fi fost mai omenos sa se taie anumite capitole din Festinul ciorilor (cele in care nu prea se intampla nimic) si repetitiile (unele intamplari sunt povestite de 2-3-7 ori de-a lungul cartii). Si inca si mai frumos ar fi fost ca pasajele si capitolele respective sa fie inlocuite de unele mai interesante.
Ca sa inchei cu obiectiile legate de acest volum, am sa mai spun ca sunt oarecum ingrijorata pentru continuarile seriei din doua motive: in primul rand, cartea asta a avut suspect de multe pasaje scarboase; apoi, GRRM pare sa fi dat in boala cliff-hanger-elor (povestea lui Brienne, de exemplu, se incheie brusc si intr-un moment culminant, desi mai era nevoie de o jumatate de pagina ca sa aflam ce si cum).
Una peste alta, pentru o carte de trecere Festinul ciorilor e totusi onorabila. Dar A Dance with Dragons sigur o sa fie mai faina – macar pentru ca revine Tyrion in peisaj.
Care erau pasajele scârboase, că nu-mi amintesc nimic? Ce mi-o fi scăpat?
Altminteri sunt perfect de acord cu tine în legătură de calitatea „Festinului ciorilor”, mai ales că vine şi după „Iureşul săbiilor” care este excelentă şi n-ai cum să nu faci comparaţii. Şi zău că putea să nu introducă atâtea personaje noi, că avea destul de lucru cu alea vechi!
Pe mine mă îngrijorează serios viitorul seriei, pentru că Martin este, după cum singur recunoaşte, foarte priceput la a începe diverse chestii şi a le lăsa neterminate.
@dj – Chestiile legate de Munte, de ex? Cat? Made me sick, intelsesem din precedenta carte care-i faza, why rub it in?
Eu sper sa termine A Dance with Dragons, mai departe nu imi permit sa sper nimic; si mai sper sa spuna mai multe in A Dance with Dragons, altfel o sa ma apuc de citit fanfics 🙂
Ba mie partea cu Cat mi s-a părut foarte mişto şi voiam mai muuuult, chit că ea ca personaj nu îmi plăcuse până atunci!
@dj – Nici mie nu mi-a placut in mod special de Cat… Si in cartea asta mi s-a parut ca ii sarita bine de pe fix.
Dar in acelasi timp ii tin pumnii lui Cersei sa scape; ce sa mai zic 🙂
What?! Ba io sper să o încurce nasol de tot Cersei, fiindcă fiinţă mai proastă eu n-am mai pomenit de mult în vreun roman. O urăsc în mod sincer şi total.
Cat normal că e sărită de pe fix, în locul ei şi eu aş fi. Din câte ştie ea, toţi copiii ei au fost ucişi, ultimul chiar sub ochii ei (ca să nu mai spunem că şi-a pierdut soţul şi tatăl); dacă nici asta nu te face să-ţi ieşi din minţi atunci nu ştiu ce.
Dar eu am impresia că Brienne scapă, altfel nu cred că se ostenea GRRM să croiască atâta suspans. Eu am rămas cu certitudinea că în final tocmai urma să-şi renege jurământul, nu atât ca să se salveze ea, cât ca să-l scape pe băiatul ăla pe care-l avea în serviciu; am fost foarte contrariată să constat ulterior că altcineva care citise cartea înţelesese că ea a murit. Desigur, e posibil ca eu să mă înşel.
deci sa vina dragonii aia odata zic! 😀
ca tare frustrante fura ciorile…
@dj – E nashpa Cersei, da’ nici n-a ajutat-o nimeni la modul serios. Jaime ala, daca tot tinea cica la ea, ar fi putut s-o rapeasca si s-o duca in Braavos de ex. pt binele ei si-al tuturor.
Cam aceeasi poveste e si cu cealalta gagica – careva de pe-acolo putea sa o iubeasca indeajuns incat sa nu o lase sa spanzure copiii altora. Si Cersei si-a peridut un fiu si un tata (si tot din prostie crunta), din punctul mu de vedere daca justifici o tzicneala o justifici si pe cealalta.
Despre Brienne si eu zic ca ar scapa; problema e ca dupa cum merg lucrurile s-ar putea sa nu aflam despre asta (daca GRRM sare peste punctul ei de vedere in A Dance with Dragons, si asta a fost parca intelegerea).Nu ca m-ar interesa in mod special personajul, in cazul meu a cam stricat GRRM suspansul pe galinacee.
@capricornk13 – Da da da 😀 Vrem dragoni.
Fantasy, fantasy da chair asa, sa apara vapoarele in Westeros ? 🙂
😀
@ adina
Ai dreptate, cu un tată imbecil ca ăla ce era să iasă şi din Cersei? Din păcate, până să îmi comunice GRRM toate chestiile alea despre ea, m-a făcut să o detest atât de temeinic încât nu îmi pasă că a avut o copilărie nasoală.
Iar Jaime nu avea cum să o răpească; până când este rănit şi începe şi el să gândească cu propriul creier, el este geamănul dominat, nu cel dominant (rolul ăsta îi revine lui Cersei). Ca urmare, nu el conduce în această relaţie, ci o urmează chiar şi când asta îl costă în plan personal. Sau cel puţin asta a făcut până la revenirea din detenţie.
@dj – Pai dupa aia, dupa aia ce a pazit? Ar fi fost decorat, even 🙂 Acum is curioasa daca o sa miste totusi vreun deget ca sa o scoata din belea pe sora-sa.
citindu-va comentariile, o charming ladies, imi dau seama ce manipulator formidabil e martin… (:
[ „Debarcaderul Regelui” ?!? gizas, ce nume plin de farmec! ]
[ „chestiile scirboase”… abunda. sau nu?
in toate cartile.
ia, de exemplu, circumstantele mesajului usor laxativ dar neindoielnic final pe care i l-a servit tyrion tatalui sau. sau cel incarcat de sens (si de miasme) livrat gratios de eunucul cel gras cetatii asediate.
e? e.
…dar ele transcend. nu mai sint chestii scirboase. sint literatura. ]
@gingav – Ba sunt scarboase. Da’ aia cu tatal lui Tyrion nu. Aia e somewhat funny.
A, si bine-ai revenit 🙂
GRRM e atât de manipulator încât mie nu mi s-a părut deloc scârboasă faza cu Tywin, mi-a plăcut. Era meritată!
@dj – Ditto 🙂
stiti careva cand o sa apara A Dance with Dragons, ca site-ul lui RR e varza 🙂 Am citit ce ati scris si is de-acord cu voi…si pe mine m-au enervat multitudinea de personaje noi aparute si faptul ca nu a aparut Dany (my favourite). Sper sa vina cu dragonii si sa kick their asses until they all crap gold 😀 muahaha
@John Doe – Din cate stiu eu nu se stie nimic despre „A Dance with Dragons”. Asteptam. De acord cu dragonii 😀
[…] relativa dezamăgire reprezentată pentru mine de Festinul ciorilor mă așteptam să îmi placă destul de mult acest volum: în el aflăm în sfârșit ce se […]
[…] relativa dezamăgire reprezentată pentru mine de Festinul ciorilor mă așteptam să îmi placă destul de mult acest volum: în el aflăm în sfârșit ce se […]
[…] Vol 4 – Festinul ciorilor (A Feast for Crows): capricornk13, adinab […]