Am citit cateva carti despre care nu am foarte multe de spus dar m-am gandit ca as putea totusi sa scriu cateva cuvinte despre fiecare.
Sergio Pitol, Love Parade, Art, Bucuresti, 2010: scriitor mare, carte vestita. Ce m-a prins de la inceput a fost atmosfera creata de o serie de personaje care ii povestesc cu seninatate unui tanar istoric intamplarile socante legate de o crima de demult. Partea frumoasa e ca fiecare martor il sapa pe precedentul si ca totusi roiul acesta de membri marcanti ai societatii mexicane reuseste sa ascunda adevarul, desi membrii sai nu coopereaza in niciun fel. Cam 3 puncte si jumatate din 5.
Kurt Vonnegut, Retrospectiva asupra Armaghedonului, Humanitas, Bucuresti, 2010: o serie de texte inedite pe tema razboiului. Volumul te pune pe ganduri iar furia si dezamagirea autorului n-au cum sa nu ii dea un pumn in coaste oricarei intentii razboinice pe care ar putea s-o simta vreun cititor. Cartea nu e neaparat o lectura placuta, data fiind tema ei, dar cuprinde texte pe care pasionatii lui Vonnegut le vor gasi cu siguranta interesante. 3 si un pic din 5.
Tom Wolfe, Moi, Charlotte Simmons (I am Charlotte Simmons, 2004), Robert Laffont, Paris, 2006: o carte a de-formarii sufletesti si intelectuale ale unei tinere care-a reusit sa intre la una dintre cele mai prestigioase univesitati americane. Charlotte Simmons e o fata frumoasa, inteligenta si studioasa si e si prima locuitoare a regiunii montane in care s-a nascut care reuseste sa patrunda in Ivy League. Sperantele ei sunt insa retezate una cate una, pana la sfarsitul primul sau an scolar ea ajungand sa fie fericita ca a reusit sa devina mediocra. Universitatea zugravita de Wolfe e un loc al pierzaniei – cateva mii de adolescenti cu bani si cu acces la alcool lasati in voia lor de mana de adulti care ar trebui sa ii educe – iar testele la care e supusa Charlotte sunt injuste si imposibil de trecut. De la coruptia si lipsa de discernamant care-i macina pe adulti (profesori, decani, antrenori sportivi) la baile comune si la snobismul fraternitatilor, fiecare sub-sistem al Universitatii Dupont pare sa fie facut pentru a-i macina pe cei diferiti, iar Charlotte e aproape de a ajunge praf si pulbere pana la sfarsitul primului semestru. O carte destul de buna: avertisment pentru cei care idealizeaza modul de viata eliberat de care ne bucuram acum, analiza minutioasa a felurilor in care intelectualii de stanga ignora defectele teoriilor lor, mai ales cand unele dintre ele ajung sa fie aplicate, prezentare relativ credibila a mecanismelor psihologice ale comportamentului adolescentilor lasati liberi fara valori si repere. Spun relativ credibila pentru ca marele defect al cartii consta in aparenta schizofrenie pe care o capata treptat Charlotte si alte cateva personaje – ba indiferente, ba sfasiate de acelasi tip de intamplare, de exemplu. Romanul a castigat si prestigiosul Bad Sex In Fiction Award oferit de Literary Review. 3 si jumatate din 5.
Andrea Camilleri, Forma apei, Nemira, Bucuresti, 2010: o carte cu Montalbano, mai scurta decat predecesoarele sale si mai lipsita de antren. Comisarul nostru ancheteaza moartea pare-se accidentala a unui om important din regiune, iar dezvaluirile despre viata si opera acestui personaj duc la cateva descoperiri destul de sordide. Mi-au lipsit relatarile despre mesele copioase infaptuite de comisar. 3 din 5.
Liza Marklund, Explozii in Stockholm, Trei, Bucuresti, 2010: prima carte din seria Annika Bengtzon, despre care am scris aici.
***
Ar trebui sa spun doua vorbe si despre targul Gaudeamus, la care am fost sambata si duminica. Pozele inca nu am reusit sa le dau jos de pe aparatul foto, poate ca voi face mai incolo o postare cu ele. Reducerile mi s-au parut onorabile, ca atare am luat un maldar mediu de carti, impartite aproape frateste intre SF si mainstream:
* Jaroslav Seifert, Toate frumusetile lumii, Art, 2007
* Kazuo Ishiguro, Never Let Me Go, Faber and Faber, London, 2005 – sunt curioasa cum suna in engleza
* Espace Nord, L’anthologie, Labor, Bruxelles, 1994
* Andrew Cowan, Porcul, Leda, Bucuresti, 2009
* Alonso Cueto, Ora albastra, Humanitas, Bucuresti, 2010
* Jean-Claude Carriere, Umberto Eco, Nu sperati ca veti scapa de carti, Humanitas, * Bucuresti, 2010
* Philip Roth, Sabbath’s Theater, Vintage Books, London, 1996
* Ray Loriga, Cazuti din cer, Curtea Veche, Bucuresti, 2010
* Bogdan Suceava, Miruna, o poveste, Curtea Veche, Bucuresti, 2008
* Adina Rosetti, Deadline, Curtea Veche, Bucuresti, 2010
* Tennessee Williams, Memorii ale unui batran crocodil, Minerva, Bucuresti, 2010
* Raul Baz, Povestile Mariei, publicata in regie proprie in 2010, o carte de povesti foarte faina scrisa de un domn din Timisoara care a dorit sa-i faca astfel un cadou fiicei lui; v-o recomand cu caldura.
* Ursula K. Le Guin, Lumea lui Rocannon, Orion, Craiova, 1990 – cadou de la voicunike, caruia ii multumesc si aici
* H.G. Wells, Lumea eliberata, Minerva, Bucuresti, 2007
* Karinthy Frigyes, Calatorie in Faremido. Capillaria, Minerva, Bucuresti, 2005
* Oliviu Craznic, …si la sfarsit a mai ramas cosmarul, Vremea, Bucuresti, 2010
* Michael Haulica, Povestiri fantastice, Millennium Press, Satu Mare, 2010
* Norman Spinrad, Imagini la ora unsprezece, Millennium Press, Satu Mare, 2010
* Glen Cook, Compania Neagra, Millennium Press, Satu Mare, 2010
* Numarul 2 al revistei Galileo, Millennium Press, Satu Mare, 2010
* SRSFF, Pangaia, Eagle Publishing House, Bucuresti, 2010
* Neal Stephenson, Snow Crash, Leda, Bucuresti, 2010
* Gene Wolfe, Spada Lictorului, Leda, Bucuresti, 2010
* Walter Jon Williams, Praxis, Leda, Bucuresti, 2010
* Neal Stephenson, Cryptonomicon, Arrow Books, UK, 2000
De la Polirom si Nemira nu am cumparat nimic, mi s-au parut mai generoase ofertele de pe site-urile respective. Am fost la cateva lansari SF – Nemira, Millennium Press, Leda – si m-am intalnit pe-acolo cu cativa prieteni. Am stat la palavre, am mai aflat unele noutati si am fost impreuna la cina la deja faimosul Giotto. Multumiri tuturor pentru ospitalitate 😀
Update: iata si pozele!
[…] Cărţi, târg […]
Doar atit la Vonnegut ?
Trebuie sa ma plang si eu la cineva. Cand am citit lista ta de cumparaturi de la targ stii ce-am patit?! Alter-ego-ul meu mi-a dat o palma dupa ceafa. 😛
@bebe – atat.
@divagatii – au, nu imi asum responsabilitatea pt. astfel de incidente 😀
‘twas nice having you there 🙂
ce profil tare i-ai facut lui voicunike! 😀
@bear – why thanks 🙂
@capricornk13 – pai se preteaza, nu? 😀
[…] – imagini prin lentila Nemira. – impresii pe forumu’ CG aici si aici. – alte poze si impresii aici. Categories: Gaudeamus LikeOne blogger likes this post Comments (0) Trackbacks (0) Leave […]
Multumesc pentru aprecieri! 🙂
@voicunike – oricand 🙂
ce interesanta lista…
sint curios cum vei gasi neal stephenson-urile. m-am apucat de letopisetele din ciclul baroc si… primul volum atacat ma priveste trist de unde-aduna praf. pe-un scaun, undeva, pierdut in spatiul locativ.
vad ca bob shaftoe (unul din cele mai cool personaje ale ciclului baroc) apare si in cryptonomicon. mda… asta poate fi un mic impuls. poate-o sa le termin.
lumea lui rocannon – ce trufanda! sper ca o citisesi! (nu-mi pot imagina un sf-addict caruia sa-i lipseasca o minima ‘pregatire’: rocannon, enemy mine, algernon. sint axiomele.)
gene wolfe… neaparat. [ dar… de ce nu le ‘abordezi’ in original? in engleza, zic. ]
(norman spinrad nu-mi mai place. sau poate oferta sf de-acum il pune in umbra. dar nu-i nimic, astept sa ne spui cum ti s-au parut Imaginile.)
…si despre celelalte carti, de fapt, ibidem: astept sa ne transmiti impresii si note. : )
@gingav – mi-a facut cu ochiul ciclul baroc, statea cuminte langa cryptonomicon acolo de unde l-am luat; iesea insa prea scump. cred ca ramane pt. cand castig la loto 🙂
citisem rocannon, sure, dar imi place editia asta.
spinrad mi-a placut cand eram teenager si de-atunci nu l-am mai citit mai deloc; oi vedea eu ce iese. cat despre engleza vs. romana sa zicem ca sprijin industria romaneasca de carte, luand brambura carti ba in original ba traduse 🙂