M-am înturnat din cea mai recentă expediție prin munții noștrii – ai Banatului, de fapt, de această dată. Vremea a fost așa și așa, traseele cam scurte, în schimb am văzut o mulțime de animăluțe (căprioare, licurici mii, lilieci care îi vânau, cârtițe și nenumărate feluri de păsări).
Nu am citit foarte mult, dar măcar am citit chestii care mi-au plăcut:
Christopher Moore, The Lust Lizard of Melancholy Cove, HarperCollins, New York, 2004
Un roman umoristic care mi-a plăcut mai mult decât Evanghelia după Biff. Temele cărții sunt depresia și medicamentele asociate, dragostea în toate formele ei și cucerirea unui orășel american de o Godzillă neconvențională. Mi-a plăcut mult faptul că Moore a știut aici să ocolească miștocăreala clișeistică și tușele groase care m-au deranjat la Biff. De citit pentru relaxare, pentru personajele bine construite (uneori în sensul cel mai propriu al termenului, vezi mai ales cazul unei femei bionice care nu are cum să nu îi distreze pe fanii SF) și pentru a descoperi relația uimitoare dintre un monstru mai sensibil decât pare și o femeie care a renunțat demult la dragostea de semeni.
***
Gardner Dozois (ed.), Jonathan Strahan (ed.), The New Space Opera, Eos Books, New York, 2007
O antologie care cuprinde optsprezece povestiri originale, dintre care zece au fost incluse în 2007 pe lista de lecturi recomandate Locus. Pe listă s-a aflat, în plus, și antologia în întregimea sa.
Povestirile, toate aparținând genului space opera, sunt semnate de nume mari ale SF-ului anglo-saxon: Ian McDonald, Greg Egan, Kage Baker, Peter F. Hamilton, Alastair Reynolds, Stephen Baxter, Robert Silverberg, Dan Simmons și mulți alții. Voi scrie mai pe larg despre antologie în curând; deocamdată mai zic doar că e unul dintre cele mai pasionante volume colective pe care le-am citit până acum.
Lasă un răspuns