Autor: Richard Adams
Titlu: Watership Down (1972)
Editura: Penguin, UK, 1983; 478 pagini; eu am dat pe carte 5 lei, la un anticariat
Nota data de mine: **** (din 5)
Cartea aceasta despre iepuri este, se pare, una dintre cele mai iubite de publicul occidental; a fost publicata continuu din 1972 si pana in zilele noastre si este cel mai bine vandut titlu al editurii Penguin. A fost publicata atat in editii pentru adulti cat si in editii pentru copii si a castigat medalia Carnegie in 1972 si premiul Guardian pentru literatura pentru copii in 1973.
Personajele cartii sunt niste iepuri salbatici, prezentati cititorului in mediul lor natural; ei au limbajul lor, o societate bine structurata, obiceiuri si legende proprii. Fara a-i antropomorfiza, Richard Adams reuseste sa le descrie extrem de frumos preocuparile si modul de viata – cautarea mancarii, construirea unei vizuini, curtarea, cresterea puilor si asa mai departe.
Fara o intriga povestea ar fi fost insa destul de scurta; din fericire pentru cititor – si din pacate pentru ei – iepurii nostri sunt nevoiti sa treaca printr-o serie intreaga de aventuri, de la traversarea unui rau si „rapirea” catorva iepuri de casa pana la exilul pe un deal indepartat (Watership Down) si asedierea unei vizuine indepartate. Despre toate acestea citim „de la firul ierbii”, de unde o sosea pare un rau imens de smoala pe care un iepure are rareori ocazia sa il vada si de unde urcarea unui deal e o epopee intreaga.
Mi-a placut foarte mult modul in care autorul reuseste, fara efort, sa iti arate lumea prin ochii unui animal mic. Preocuparile iepurilor in exil devin repede cele ale cititorilor, iar aventurile lor (oricat de nesemnificative ar parea ele cititorului obisnuit cu agitatia oraselor) ajung sa fie urmarite cu sufletul la gura. Recunosc ca am citit la un moment dat ultimele pagini ale cartii, ca sa vad care dintre iepuri o sa prinda sfarsitul povestii, intr-atat de preocupata devenisem de soarta lor. Folclorul iepuresc e si el deosebit de simpatic, cu povesti despre iepuri-eroi care au furat, cu curaj si multa ingeniozitate, cate o salata din gradinile cele mai bine pazite.
Cartea te ajuta sa intelegi multe despre viata adevarata a iepurilor, mai complexa decat simplul rontait-dormit-fugit la care ne-am putea gandi. Luand, de exemplu, problema excursiilor prin vecinatate, unul dintre iepuri ne explica pe larg motivul pentru care aceste fapturi nu sunt facute pentru deplasari de lunga durata: ei au doua moduri de locomotie, fugitul ca fulgerul si salturile inalte, dar niciunul dintre ele nu e eficient cand nu mai e vorba de parcurs cativa metri, ci vreun kilometru. De-aici nevoia de a se adapta, combinand cele doua abordari si apeland la dese pauze si sieste.
Sunt sigura ca un cititor tanar are multe de invatat si de iubit in cartea aceasta. Chiar si unuia matur ii poate fi greu sa se desprinda de lumea campurilor, paduricilor si vizuinelor descrisa cu atata dragoste de autor. Cartea poate fi insa citita si la un nivel mai inalt, conflictul dintre vizuina de pe Watership Down si cea din departare putand fi echivalata cu una intre un sistem totalitar si unul democratic, de exemplu; paralelele cu Ferma animalelor si cu alte cateva carti asemanatoare sunt evidente pentru cunoscatorii genului SF. Unii cititori au gasit chiar si mai multe simboluri si alegorii, vazand in Watership Down o rescriere a istoriei construrii Romei, de exemplu.
O carte complexa, deci, lecturabila la o multitudine de niveluri, in functie de dispozitia fiecarui cititor. Ce pot spune, dupa ce am citit-o, e ca nu ii voi uita prea curand pe iepurii cu care mi-a facut cunostinta Richard Adams si ca ii voi cauta din ochi de fiecare data cand ma voi afla prin preajma unei posibile vizuine. Recomand cartea cu convingere tuturor celor carora le place sa citeasca din cand in cand cate o poveste frumoasa, precum si amatorilor de fictiuni politice, atata timp cat sunt dispusi sa tolereze povestile din jurul alegoriilor.
Plus: o recenzie publicata de Jo Walton pe site-ul editurii Tor.
P.S. Aici puteti citi o relatare scrisa de subsemnata despre lansarea de la Timisoara a antologiei Steampunk: a doua revolutie; la aceeasi adresa, precum si aici, puteti vedea cateva poze de la eveniment.
Heh, inainte de recenzia asta tocmai vazusem asta(http://io9.com/#!5784212/giant-bunnies-reigned-over-the-mediterranean-island-of-minorca-3-million-years-ago).
@drpy – hehehe, dragii de ei 😀
Deci probabil ca morcovii uriasi au plecat tot de pe Pamint, de frica iepurilor!
🙂
@smn – da, dar s-au intors 😀
hello.
„Intrebandu-l pe Google” despre referinte in limba romana la ‘Watership down’, in afara de wikipedia si cinemax, nu am gasit altceva decat blogul tau. Am dedus ca aceasta carte nu este tradusa in limba romana. Problema e ca nu stiu de unde as putea sa o achizitionez. Daca ai fi de acord as putea sa ti-o cumpar sau sa o imprumut pe cateva saptamani. chiar si un schimb ar fi o varianta.
@wishesinvain – E adevarat, cartea nu s-a tradus in romana; o poti insa gasi de exeplu aici: http://www.bookdepository.co.uk/Watership-Down-Richard-Adams/9780140039580; livrarea la ei e gratis chiar si pentru Romania 🙂
Eu nu m-as desparti de a mea, deja e adnotata 🙂
Si eu am citit cartea asta anul trecut (la recomandarea unui prieten) si mi-a placut la nebunie! Pare greu de explicat cum niste iepurasi pot sa-ti ramina in minte……chiar si acum mai tin minte cuvinte din limbajul lor (silflay, etc…) si ma trezesc citeodata zimbind si visind la ei.
PS am descoperit foarte de curind blogul tau. O sa ma intorc aici, observ ca avem gusturi comune si e intotdeuana placut sa primesti recomandari literare de la cineva cu aceleasi preferinte. Nici eu n-am nici in clin nici in mineca cu literatura, dar sint o cititoare avida (romana si engleza)
@Oana – Da, si eu ii tin inca minte bine pe iepurasii din Watership Down 🙂 Ca dovada ca daca scrii bine poti scrie despre orice si va iesi ceva fain.
Ma bucur ca iti place ce citesti pe aici 🙂
Si eu ador cartea asta. Asa am inteles si eu ca nu a fost tradusa, de aceea, am sa ma apuc eu s-o traduc! :))) Cine o va vrea in varianta tradusa, mai are de asteptat un picut! 😀
Succes!
Deci, imi recomandati cartea?